I den nordlige del af Harz Scahsen-Anhalt ligger byen Wernigerode. Wernigerode har ca. 33.700 indbyggere, og har mange kultur- og fritidsaktiviteter og turismen er en stor del af byens omsætning. Der er et storslået landskab som både sommer og vinter byder på masser af udendørsaktiviteter med sund bjergluft, uanset om det er en gåtur gennem skovene eller det er en klatretur, og om vinteren på ski gennem det smukke landskab. For os jernbaneentusiaster byder en ferie her på masser af damp, og du vælger selv, om det skal være en kort eller en lang tur med HSB Harzer Schmalspurbahnen. HSB Harzer Schmalspurbahnen transportere hvert år mere end 1.1 mill. passagerer, og rigtig mange vælger turen til Brocken, der er det højeste bjerg i Harzen med sine 1142 meter. HSB smalsporbanen har ca., 240 ansatte til at servicerer den 140 km. lange strækning. Togene kører på de historiske baner Harcquer-, Selketal- og Brockenbanen. Harcquerbanen er 61 km. Selketalbanen er 60 km. og Brockenbanen er 19 km.
Brocken har en lang historie  og den første dokumenterede bestigning skete i 1572, og den første bygning på Brocken blev opført af Grev Christian Ernst. I 1800 tallet blev der opført et gæstehus som brændte ned i 1865 og der blev så efterfølgende opført et hotel.  I 1895 blev den første vejrstation opført. Efter anden verdenskrig var området lukker, da det var militært område, og den sidste soldat forlod stedet i 1994, og området blev atter åbnet for turister.
På turen fra Wernigerode til Brocken kommer man igennem den lille landsby Drei Annen Hohen.  Byen opstod omkring minedrift sølv og kobber, men da stationen blev opført i 1898 besluttede man at opgive minedriften og i stedet fokuserer på at gøre stedet til rejsemål for turisme og udflugter i det naturskønne område.
HSB Harzer Schmalspurbahnen har 25 damplokomotiver hvoraf de 17 er bygget i 1954 til 1956, og de øvrige er fra 1897 1914 og 1939.  HSB Harzer Schmalspurbahnen har 12 stk. diesellokomotiver samt 10 stk. motorvogne som også er i daglig drift.

Tog 8903 under udkørsel fra Wernigerode Westerntor

Tog 8903 under udkørsel fra Wernigerode mod Hochschule Harz

Tog 8929 under udkørsel fra Drei Annen Hohne

Tog 8929 kort før indkørsel til Drei Annen Hohne

Er man i området er Thale et besøg værd. Thale har et meget smukt signaltårn, og har tidligere været en travl station, for de nærliggende industrier. Strækningen betjenes i dag af HEX HarxElbeExpress.

Thale er kendt for Bodedalen, hekser, djævlen og masser af mystiske ting, og den meget smukke natur.

Thale er også det sted hvor man kan have det  sjovt. Luftige forlystelser på jorden - eller højere op. Der er bobslæder, naturpark og mange andre spændende forlystelser

Kabinebanen til Heksedansepladsen. Med banen svæver man majestetisk op til 431 m højde over Bodedalen med en udsigt der ikke kan forestilles nede på jorden. Det er også muligt at tage den åbne svævebane, og nyde den friske luft op af bjerget.

HEX HarxElbeExpress udkørsel fra Thale

HSB Harzer Schmalspurbahnen afgang Wernigerode til Brocken.

Bemærk at filen  er meget stor 223 Mb, det kan derfor anbefales for download: Højreklik på foto og gem som distination…..

Tilbage til indholdsfortegnelse