Skandinaviens Mekka for MY og MX er flyttet fra Danmark til Kristinehamn i Sverige. Da der som bekendt køres mindre og mindre indlandsgods i Danmark forsvinder den velkendte NOHAB lyd af enten en MX - eller en MY-er de få steder, hvor der endnu køres med MY og MX.
I Sverige har man været gennem de samme processer som her i Danmark for liberalisering, alene med henblik på at gøre jernbanedriften rentabel. Ganske som i Danmark dukkede der nye jernbaneoperatører op for derefter at gå konkurs, og de der er tilbage har det svært.
En ny togoperatør i Sverige  er Tågåkeriet i Bergslagen AB i Kristinehamn, som er en af de togoperatører, der overlevede de første år. Tågåkeriet i Bergslagen  AB - i daglig tale Tågab - har overtaget en del af de lidt over  30 DSB GM-lokomotiver, der til dato er aftaget i oprindelseslandet Sverige. Eksporten af MY lokomotiver startede december 1993, da Tågab overtog de første 3 GM-lokomotiver. De har efterfølgende overtaget flere GM-lokomotiver bl.a. også fra konkursramte svenske og danske togoperatører.  Tågab foretager selv renovering og vedligehold, og de gør det godt.  GM- lokomotiverne  tilpasses svenske forhold. Tågab regner med at køre GM-lokomotiver de næste 15 år, og lad os håbe

det lykkes for dem. Så har vi stadig en mulighed for at gense og høre GM- soundet. Jeg måtte også afsted og var så heldig at få nogle foto af en gennemrenoveret MX1021, nu TMX104, hvor Tågab har bevaret den flotte og meget specielle graffitibemaling.  MY 1108, som var statist i filmen "Dancer in the Dark", var også i Kristinehamn. Den deltog også i Dieseldagene  i Odense den 13-14. august 2004, hvor bogierne var flot malet sølvbronze, men det var forsvundet.

Hvor findes så GM-lokomotiver i dag? Ja - Nordjydske Jernbaner har ugentlige afgange, de er i dag hjemmehørende i Hjørring. Lollandsbanen håber på godstransport til Næstved, men ellers har LJ M38 været udlejet til mindre jobs, og var blandt andet på snerydning i 2005, deres MX-ere henstår ved remisen i Nakskov.  VLTJ har også ugentlige godstog med MY og MX. Vestsjællands lokalbaner har daglig lokomotivtrukket persontog. NEG Niebüll kører ugentligt et godstog fra Tønder - Ribe - Grindsted.

Lokalbaner A/S kører ugentligt gods for Dansteel  i  Frederiksværk til Høje Tåstrup. DSB har fortsat et stk. MY 1135, der har fået ny flot bemaling. GM- gruppen  har erhvervet MY 1126, og vi er mange, der afventer, hvilken bemaling den skal have, jeg kunne selv ønske, at de behandlede den lige så nænsomt, som Tågab har behandlet Mx1021. DSB museumstog har to stk. MY-er: MY 1101 og MY 1159 samt MX 1001. MY 1101 var på snerydning bl.a. på Svendborgbanen i vinteren 2005.

Også MZ-erne er på vej til Sverige, og jeg var heldig at få et foto af MZ 1413 i Norrköping, som nu har betegnelsen TMZ 1413 og ejes af Svensk Togteknik (STT).

MY 1108, som var med i filmen "Dancer in the Dark" havde også i Danmark til tider en ret speciel bemaling, den havde på den ene front påsat en krone.
Fotoet er taget i Nyborg remise.

Tilbage til indholdsfortegnelsen